Elke dag iemand gedood door tijger of olifant in India

Elke dag iemand gedood door tijger of olifant in India
Elke dag iemand gedood door tijger of olifant in India

In India wordt elke dag iemand gedood door tijgers of olifanten. Dat is het gevolg van de enorme druk die de mens uitoefent op de habitat van de bedreigde dieren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de overheid. De mens doodt dan weer een luipaard per dag in die strijd rond de territoria. De laatste decennia werden in India grote oppervlakten bebost gebied vernietigd in het voordeel van de urbanisatie, wat de dieren die in die gebieden wonen ertoe brengt zich in door de mens bewoonde gebieden te begeven.

Volgens het ministerie van Milieu werden in India op 1.143 dagen, tussen april 2014 en mei 2017, zo 1.144 mensen gedood door tijgers (92 doden) of olifanten (1.052). In diezelfde periode werden 345 tijgers en 84 olifanten gedood. “We zijn bezig met een sensibiliseringscampagne om het aantal slachtoffers te laten dalen”, aldus de directeur-generaal van de afdeling bosbeheer van het ministerie.

In India leefden in 2014, toen een laatste telling werd uitgevoerd, bijna 30.000 olifanten en 2.226 tijgers, de helft van het aantal tijgers wereldwijd. Beide diersoorten zijn bedreigd.

“De wilde slachting van de fauna zet zich voort in India. Honderden luipaarden, tijgers en olifanten worden gedood voor hun organen”, aldus Tito Joseph van de Indische vereniging voor de bescherming van de wilde dieren. In 2015 leefden tussen de 12.000 en 14.000 luipaarden in India. Sinds januari 2014 werden er 1.436 gedood, aldus Joseph.

Bron: Belga