Trump moet alweer op zoek naar nieuwe perschef

AFP / N. Kamm

Tien dagen nadat hij tot communicatiedirecteur van het Witte Huis was benoemd, heeft Anthony Scaramucci die post al niet meer. Dat hebben meerdere Amerikaanse media gemeld en werd door het Witte Huis bevestigd.

Als eerste pakte het ABC News uit met het bericht dat Scaramucci zijn ontslag had aangeboden. Meerdere media, zoals de krant New York Times, meldden daarop dat president Donald Trump heeft beslist Scaramucci te verwijderen als communicatiedirecteur.

Uithaal

Een en ander gebeurde op vraag van zijn nieuwe stafchef John Kelly, die maandag werd ingezworen en zijn autoriteit wil doen gelden. Ook volgens de conservatieve nieuwszender Fox en de krant Washington Post is Scaramucci «verwijderd» als communicatiedirecteur. Het is voorlopig nog onduidelijk of Scaramucci het Witte Huis helemaal moet verlaten dan wel enkel zijn functie van communicatiedirecteur.

Vorige week had Scaramucci in een interview zwaar uitgehaald naar de toenmalige stafchef van het Witte Huis, het Republikeinse zwaargewicht Reince Priebus dat daarop opstapte, en naar andere medewerkers van Trump. Bijvoorbeeld spoot hij met gif naar Steve Bannon, chefstrateeg van het staatshoofd.

Spicer

Een tweetal weken geleden nog was Sean Spicer na amper zes maanden als woordvoerder opgestapt, omdat Scaramucci zijns inziens alleen maar voor verdere onrust in het Witte Huis ging zorgen. Trump liet nog weten dat er in zijn ambtswoning «geen chaos» is.