Rode Kruis zoekt dringend plasma van bloedgroep AB

Rode Kruis zoekt dringend plasma van bloedgroep AB

Het Rode Kruis is dringend op zoek naar plasma van de zeldzame bloedgroep AB. De voorraad AB plasma staat onder druk omdat er een zogenaamde ‘plasmawisseling’ aan de gang is bij één patiënt, meldt de organisatie op zijn website. Na een eerste oproep op 19 juli lanceert het Rode Kruis opnieuw een oproep omdat de behandeling van de patiënt terug opgestart werd.
Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het te veel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma.

“Bij deze ene patiënt werd er de voorbije weken per dag tot vijftien zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die maakt dat de voorraad van AB plasma zienderogen slinkt”, klinkt het.
Het Rode Kruis roept mensen die de bloedgroep AB hebben op om vandaag, morgen of volgende week plasma te komen geven in een donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen.

bron: Belga