Migranten in Calais mogen geholpen worden

Migranten in Calais mogen geholpen worden
Migranten in Calais mogen geholpen worden

Organisaties en individuen die hulp willen bieden aan migranten die in de Franse kuststad Calais zijn gestrand, mogen dat zonder problemen doen. Dat heeft de Raad van State in Frankrijk beslist. De Franse minister van Binnenlandse Zaken en het stadsbestuur hadden zich daartegen verzet omdat ze een nieuwe ‘Jungle’ willen vermijden, maar volgens de rechters zijn de leefomstandigheden voor migranten “onmenselijk en onterend” en moet hulp worden toegelaten.

Een tiental organisaties en een vijftigtal migranten trok naar de rechter in Rijsel, omdat de stad Calais geen toelating wou geven voor een nieuw onthaalcentrum voor migranten. De rechter oordeelde dat zo’n centrum er inderdaad niet mag komen, maar gaf de organisaties wel de toestemming sanitaire voorzieningen en waterkraantjes op te stellen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb en het stadsbestuur van Calais gingen tegen die beslissing in beroep. Ze vreesden een nieuwe toestroom van migranten in de kuststad en een nieuw geïmproviseerd vluchtelingenkamp naar het voorbeeld van de ‘Jungle van Calais’. Dat kamp werd afgelopen najaar volledig ontruimd nadat de leefomstandigheden er erbarmelijk waren geworden.

De Raad van State is het echter niet eens met Collomb en Calais. In het arrest staat te lezen dat de migranten, “die in grote armoede en uitputting leven”, geen toegang hebben tot water, douches of toiletten, en dat ze als gevolg daarvan lijden aan ziektes als schurft en andere aandoeningen die te maken hebben met een gebrekkige persoonlijke hygiëne. De rechters maken ook gewag van “ernstig psychisch lijden als gevolg van die situatie”.

De autoriteiten doen voor de Raad van State onvoldoende voor de migranten. “De toegang tot goede hygiëne, voedsel en drinkwater is schrijnend ontoereikend. De mensen worden blootgesteld aan onmenselijke en onterende toestanden, een ernstige inbreuk op hun fundamentele vrijheid”, oordeelt de Raad.
Momenteel verblijven in Calais 400 tot 700 migranten. De laatste weken is de instroom opnieuw fors toegenomen.

Bron: Belga