May: “Vrij verkeer van personen eindigt wanneer VK uit EU stapt”

May: "Vrij verkeer van personen eindigt wanneer VK uit EU stapt"

Het vrij verkeer van personen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eindigt wel degelijk wanneer de Britten in maart 2019 uit de EU stappen. Dat heeft het kabinet van de Britse premier Theresa May bevestigd, schrijft de BBC. De voorbije dagen was over dat onderdeel van het brexit-akkoord nogal wat twijfel gerezen, nadat onder meer minister van Financiën Philip Hammond had laten verstaan dat het vrij verkeer in de praktijk enkel in naam zou worden afgeschaft. Over het vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen – een van de grondslagen van de EU – bestaat al sinds de aankondiging van de brexit veel onduidelijkheid. De Britten willen vooral de migratie vanuit de EU stopzetten, en dus het vrij verkeer van personen aan banden leggen, maar dat kan voor de Unie niet zonder dat Groot-Brittannië ook niet langer zomaar kapitaal en goederen naar en van het continent kan laten stromen.

Minister van Financiën Hammond liet afgelopen week nog verstaan dat de belemmering van het vrij verkeer van personen dan toch niet zo cruciaal is voor de Britse regering. Alle ministers waren het er volgens Hammond over eens dat er een overgangsperiode van drie jaar moet komen na de brexit, waarin de praktijk “zeer gelijkaardig zou zijn aan de situatie van voor we de Europese Unie verlieten”.

Na een week van speculatie zet May nu toch de puntjes op de i. “Het zou fout zijn om te veronderstellen dat alles blijft zoals het is”, zei haar woordvoerder over de kwestie. Aan het vrij verkeer van personen komt dus een einde vanaf het moment dat de Britten de EU verlaten in maart 2019. Een overgangsperiode na die datum is niet nodig, omdat de premier dat al heeft ingecalculeerd, klonk het.
De manier waarop de Britten migratie na de brexit dan wel zullen reguleren, zal snel duidelijk worden, meent Downing Street. De wetgeving zou later dit jaar nog aan het parlement worden voorgelegd.

bron: Belga