John Kelly legt eed af als nieuwe stafchef van Trump

John Kelly legt eed af als nieuwe stafchef van Trump

De vroegere minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly heeft de eed afgelegd als nieuwe stafchef van het Witte Huis. De Amerikaanse president omschreef de gepensioneerde generaal bij de eedaflegging maandagmorgen als “een man met fantastisch leiderschap”. Hij zal een “spectaculaire job” neerzetten, verklaarde de president. Na interne machtsstrijd en turbulente dagen probeert de president met de benoeming van Kelly een nieuw begin te maken. De 67-jarige politicus volgt de ongelukkige Reince Priebus op, die zich in de machtsstructuur binnen de regering niet kon doordrukken en vrijdag zijn plaats moest ruimen. Er bestaan twijfels over dat Kelly wel over voldoende ervaring beschikt om greep te krijgen op de situatie in het Witte Huis. Bovendien doen de geruchten de ronde dat er nog meer personeelswijzigingen zullen zijn.

Trump zelf weerde zich maandagmorgen vastberaden tegen de indruk dat hij de turbulenties in het Witte Huis niet onder de knie krijgt. Hij wees naar de situatie op de aandelenmarkt en het economisch klimaat als een verdienste van zijn regering. De aandelen op de beurs halen de hoogste noteringen ooit, de werkloosheid staat op zijn laagste stand in 17 jaar en de grenzen zijn veilig, schreef hij op Twitter. Er is geen chaos in het Witte Huis.

Experten beweren echter steeds weer dat de economische successen slechts in beprekte mate wat te maken hebben met het beleid van Trump.
Trump had de benoeming van Kelly vrijdag op Twitter aangekondigd. Daarmee werd Priebus de grote verliezer van een interne machtsstrijd. De voormalige voorzitter van de Republikeinse partij had als vertegenwoordiger van het establishment al vanaf het begin een moeilijke positie in het Witte Huis. Toen Trumps nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci de stafchef vorige week een “paranoïde schizofreen” noemde, liet de president hem betijen en liet hij Priebus aan zijn lot over. Daarmee leek het uiteindelijk wel of Priebus publiekelijk mocht beledigd worden.

bron: Belga