Marokkaanse koning verleent gratie aan betogers

Marokkaanse koning verleent gratie aan betogers

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft gratie verleend aan honderden activisten, die in het noorden van het land aan protesten tegen de regering hadden deelgenomen. De straf van in totaal 1.178 mensen werd kwijtscholden. Dat deelde het Marokkaanse ministerie van Justitie vandaag via het staatspersagentschap MAP mee. Sinds oktober vorig jaar komt het in de provincie al-Hoceima aan het Rifgebergte steeds weer tot grote demonstraties. De protesten zijn gericht tegen werkloosheid, de willekeur van de politie en corruptie. Volgens de Marokkaanse onafhankelijke krant Assabah kreeg de bekende leider van de protestbeweging, Nasser Zefzafi, geen gratie. De activist zit sinds mei in de cel.

De protesten in al-Hoceima escaleerden toen een visverkoper door een afvalpers werd gedood. Toen zijn illegale vangst door de politie in beslag werd genomen en zou vernietigd worden, sprong de man in de vuilniswagen en werd hij verpletterd door een afvalpers.

Het zijn de grootste protesten in Marokko sinds het begin van de Arabische Lente. Protestbewegingen en volksopstanden hebben sinds december 2010 in veel landen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten de kop opgestoken. Destijds had koning Mohammed VI met een grondwetswijziging het parlement meer macht overgedragen.

bron: Belga