F1 - GP van Hongarije - WK-leider Vettel wint, Vandoorne scoort met tiende plaats eerste WK-punt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) heeft zondag de Grote Prijs van Hongarije gewonnen, de elfde manche in het WK Formule 1. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) werd tiende en pakte zo zijn eerste WK-punt. Vettel haalde het op de Hungaroring in Mogyorod nabij Boedapest na een race waarin hij bijna de hele tijd op kop reed voor zijn Finse teamgenoot Kimi Räikkönen, op korte afstand tweede. De Fin Valtteri Bottas vervolledigde het podium. De Brit Lewis Hamilton, in de tweede Mercedes, kwam als vierde over de streep, voor de Nederlander Max Verstappen (Red Bull).

Voor viervoudig wereldkampioen Vettel is het de vierde zege van het seizoen, de 46e uit zijn carrière. In de WK-tussenstand verstevigt hij zijn leidersplaats. Vettel telt 202 punten, 14 meer dan eerste achtervolger Hamilton.

De race begon in mineur voor Daniel Ricciardo. De Australiër werd al in de tweede bocht door zijn teamgenoot Max Verstappen aangetikt en mocht inpakken. Meteen kwam de safety car een aantal ronden de baan op. Verstappen kreeg een tijdstraf van 10 seconden. Na de herstart behield de vanop de pole gestarte Vettel de kop. Vandoorne, als achtste vertrokken, hield op het technische circuit goed stand en bleef in de punten rijden tot de 43e van 70 af te leggen ronden. Toen ging het bij een passage in de pits mis en verloor hij kostbare tijd. Pas als twaalfde kwam Vandoorne weer de baan op. Uiteindelijk slaagde de Kortrijkzaan erin nog twee posities op te schuiven en zo tiende te worden.

Die tiende plaats leverde Vandoorne zijn eerste WK-punt van het seizoen op. Vorig jaar werd de West-Vlaming al eens tiende in de GP van Bahrein, de enige race die hij in 2016 afwerkte, waarmee hij toen ook een punt scoorde.

Fernando Alonso, teamgenoot van Vandoorne, eindigde zondag als zesde. De Spanjaard, wereldkampioen in 2005 en 2006, pakte zo voor de tweede keer dit seizoen punten, na een negende plaats in Azerbeidzjan.

Het WK Formule 1 ligt nu enkele weken stil. Op 27 augustus staat op het Circuit van Spa-Francorchamps met de Grote Prijs van België de twaalfde WK-race op het programma.

bron: Belga