Peter Sagan viert terugkeer met ritwinst in Ronde van Polen

Wereldkampioen Peter Sagan heeft vandaag de openingsetappe in de 74e editie van de Ronde van Polen gewonnen. Na 130 kilometer was hij in Krakau de snelste in een massasprint. De Australiër Caleb Ewan werd tweede, de Nederlander Danny van Poppel derde. Sagan is ook de eerste leider. Dankzij de bonificaties heeft hij vier seconden voorsprong op Ewan en zes op Van Poppel.

Het peloton kreeg 130 glooiende kilometers voorgeschoteld en vier renners schoten meteen weg in de straten van Krakau. Maciej Paterski, Martijn Keizer, Charles Planet en Pawel Bernas trokken op avontuur en namen al snel een voorsprong van drie minuten. Veel groter werd die niet en onder impuls van Orica-Scott slonk de voorsprong naar 2:30. Paterski en Keizer hielden het langst stand. Op veertien kilometer van de finish werden ook zij gegrepen en werd er gesprint voor de zege.

Voor Sagan was het de eerste wedstrijd sinds hij uit de Tour gezet werd. De 27-jarige Slovaak zit dit seizoen aan acht zeges, waarvan zeven in de WorldTour. Eerder won hij Kuurne-Brussel-Kuurne, twee etappes in de Tirreno-Adriatico, een rit in de Ronde van Californië, twee in de Ronde van Zwitserland en de derde etappe in de Tour de France.

De tweede van zeven ritten brengt het peloton morgen over 142 kilometer van Tarnowskie Gory naar Katowice. Ook daar wordt een massasprint verwacht.