Baby Charlie is overleden

Baby Charlie is overleden
Baby Charlie is overleden

De Britse baby Charlie Gard, die van de rechtbank geen experimentele behandeling mocht krijgen voor een zeldzame genetische aandoening, is overleden. Dat meldt een woordvoerder van de familie. Op 4 augustus zou Charlie één jaar geworden zijn. Charlie’s ouders vroegen meer tijd om afscheid te nemen van hun elf maanden oud zoontje. De artsen van het Londense Great Ormond Street Hospital, waar Charlie behandeld werd, hadden daarentegen aangedrongen op een beëindiging van de levensbehoudende maatregelen. Ze willen de jongen verder nodeloos lijden besparen. Vijf maanden lang vochten de ouders om de jongen een experimentele behandeling in de Verenigde Staten te kunnen geven.

Pas maandag hadden de ouders hun maandenlange juridische strijd tegen het ziekenhuis stopgezet. Ze hadden de jongen voor een experimentele therapie naar de Verenigde Staten willen overbrengen. Het ziekenhuis beschouwde dat als kansloos en drong aan de behandeling van Charlie stop te zetten en hem waardig te laten sterven. De ouders plooiden uiteindelijk. Ze zagen ook van het plan af om Charlie thuis te laten sterven.

Tijdens hun campagne hadden de ouders wel de steun gekregen van paus Franciscus en de Amerikaanse president Donald Trump.

Charlie heeft een zeldzame genetische ziekte, die onder andere tot spieratrofie en onherstelbare schade aan de hersenen leidt. Hij moest kunstmatig beademd en gevoed worden.

Bron: Belga