Screening Tomorrowlandbezoekers – “Overwinning voor de democratische rechtsstaat”

Screening Tomorrowlandbezoekers -
Screening Tomorrowlandbezoekers - "Overwinning voor de democratische rechtsstaat"

De beslissing van de Brusselse kortgedingrechter om drie geweigerde bezoekers van Tomorrowland toch toegang te verlenen tot het festival, is een overwinning voor de democratische rechtsstaat. Dat zegt mr Kris Wagner, advocaat van het drietal. De korgedingrechter heeft ook dwangsommen opgelegd van 10.000 euro per dag en per persoon, als de beschikking niet wordt nageleefd, aldus nog de advocaat. “Ik ben natuurlijk blij dat mijn cliënten gelijk hebben gekregen”, zegt mr Wagner. “Maar ik ben vooral blij omdat dit een overwinning voor de democratische rechtsstaat is. Het politie-apparaat heeft natuurlijk zijn taken, maar het moet die uitvoeren met respect voor de wet en onder de controle van de rechterlijke macht.”

De cliënten van Wagner mogen nu naar het festival; maar moeten wel een extra politiecontrole ondergaan aan de ingang. “Daar hebben we ons ook nooit tegen verzet, dat was zelfs ons voorstel”, aldus Wagner, die erop wijst dat zijn cliënten hun anonimiteit willen bewaren. “Ze willen op een normale manier naar het festival gaan, ze willen hier geen mediacircus van maken. Daarvoor is het risico op een stigma te groot. Vergeet niet dat zij nog altijd niet weten, waarom ze geweigerd werden. Zelfs de kortgedingrechter weet dat nog altijd niet.”
Dat laatste blijft de advocaat dwarszitten.

“Ik begrijp dat de politie over geheime informatie beschikt, maar dan moet die geheim blijven”, klinkt het. “Nu zegt de federale politie enerzijds dat de screening zeer grondig is gebeurd, maar blijkt achteraf dat er toch minstens twee fouten zijn gemaakt. Als er twee gemaakt zijn, kunnen het er ook meer zijn. Alleen kunnen we dat niet nagaan, of kunnen we er ons niet tegen verdedigen.”

Bron: Belga