Screening Tomorrowlandbezoekers – Federale politie “schikt zich” naar uitspraak rechter

Screening Tomorrowlandbezoekers - Federale politie "schikt zich" naar uitspraak rechter

“Er is de uitspraak van de rechter en wij gaan ons daar uiteraard naar schikken”, dat is het korte antwoord van de federale politie op de uitspraak van de rechter in het kortgeding dat drie geweigerde bezoekers van Tomorrowland hadden aangespannen. Na een algemene screening door de federale politie kregen 37 personen met tickets voor Tomorrowland te horen, dat ze niet welkom waren op het festival om veiligheidsredenen. De reden waarom werd niet gegeven. Voor twee personen werd de weigering na herevaluatie wel opgeheven.

Drie anderen spanden in Brussel een kortgeding aan, in de hoop alsnog naar het festival te kunnen gaan. De rechter oordeelde dat fundamentele rechten van de betrokkenen geschonden lijken. Ze mogen nu naar het festival, maar moeten bij de ingang een nieuwe politiecontrole ondergaan. Daarbij kan de ordedienst dan veiligheidsmaatregelen nemen.

Als reactie op het nieuws klinkt het donderdagmiddag, dat de politie zich zal schikken naar het oordeel van de rechter, zo verklaarde persattaché Sarah Frederickx. Meer informatie werd niet gegeven.

Onder andere de Privacycommissie stelde zich grote vragen bij de wettelijke basis voor de algemene en preventieve screening. Volgens de politie werd er vooraf juridisch advies ingewonnen en waren de controles wettig. Wat het advies precies inhoudt en of het positief was, is tot nog toe niet geweten.

bron: Belga