Dode en zeven gewonden bij ongeluk op kermisattractie in Ohio

Bij een ongeluk op een kermisattractie tijdens een jaarmarkt in de Amerikaanse stad Columbus, Ohio is een 18-jarige jongeman om het leven gekomen. De brandweer verklaarde aan de zender NBC4 Columbus dat zeven andere kermisgangers gewond raakten, vijf van hen zijn er erg aan toe en bevinden zich in een kritieke toestand. Op een amateurvideo is te zien hoe een rij zitjes van een soort schommel niet ver boven de grond losraakt. De gondel sloeg tegen de vlakte en mensen werden door de lucht geslingerd. De beelden van het ongeval verspreidden zich razendsnel op de sociale media. Inmiddels zijn alle kermisattracties op de jaarmarkt in Columbus op bevel van gouverneur John Kasich gesloten. Hij verordende ook een grondig onderzoek van het incident.

De organisatoren zeggen in een korte stellingname zo snel mogelijk over de resultaten van het lopende onderzoek te zullen berichten. Hoewel de kermisattracties gesloten zijn, willen de organisatoren de andere activiteiten van de jaarmarkt van 9.00 uur lokale tijd openen. Het ongeluk gebeurde op de openingsdag van de Ohio State Fair in Columbus, de jaarmarkt duurt tot zondag 6 augustus.

De kermisattractie is gebouwd door het Nederlandse bedrijf KMG. Projectleider Albert Kroon van KMG zegt geschrokken te zijn van het ongeluk. “Onze eerste zorg is het medeleven met het dodelijke slachtoffer en de zorg voor de gewonden die in het ziekenhuis liggen”. Over de oorzaak van het ongeluk is volgens KMG nog niets bekend. “We hebben contact met het bedrijf dat al jarenlang onze attracties exploiteert in de Verenigde Staten. Die zullen de zaak onderzoeken”, aldus Kroon. Het bedrijf wacht de rapportage over het ongeluk af en zal zich dan beraden over eventueel te nemen maatregelen.

Het is volgens Kroon het eerste ongeluk in het 28-jarig bestaan van het bedrijf. KMG heeft niettemin de Nederlandse exploitanten van soortgelijke attracties donderdag gevraagd hun attractie tot nader order gesloten te houden.

bron: Belga