"Vooruitgang Belgisch voetbal mede te danken aan fiscaal gunstregime"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Pro League, de verzameling van de 24 Belgische profclubs, vreest voor de gevolgen van de nalatigheid van de Belgische overheid, die een fiscale steunmaatregel voor sportclubs niet heeft gemeld aan Europa. "De vooruitgang die het Belgisch voetbal de voorbije jaren gemaakt heeft, dreigt in één klap verloren te gaan", reageerde CEO Pierre François. Voetbalclubs genieten sinds 2008 van een gunstig belastingstarief, waardoor ze voor tachtig procent worden vrijgesteld van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en dus hogere lonen kunnen geven aan voetballers dan in andere Europese landen. Dimitri Thijskens wijdde zijn masterproef aan de KU Leuven aan het gunstregime en berekende dat de voetbalclubs over een periode van negen jaar zo'n 400 miljoen euro uitgespaard hebben.

Het Nieuwsblad, dat de scriptie van Thijskens kon inkijken, schreef dinsdag dat de Belgische overheid dat fiscaal voordeel niet gemeld heeft aan de Europese Commissie, waardoor de regel onwettig zou zijn. De clubs riskeren zo het gekregen bedrag terug te moeten betalen.

"Dat zou een drama betekenen voor het Belgische voetbal. We staan momenteel op de achtste plaats op de UEFA-ranking, maar als de clubs die bedragen moeten teruggeven zullen we opnieuw zakken met alle negatieve gevolgen vandien. De vooruitgang van ons voetbal dreigt zo in één klap verloren te gaan. Ook een schrapping van de wet zou nefast zijn voor het voetbal", zei François. "Voetbal is een sociale sport en speelt een grote maatschappelijke rol. De overheid begreep dat en heeft een verstandige en volledig legale wet opgesteld om het Belgisch voetbal, met succes, te ondersteunen.

De Belgische overheid wilde met de fiscale steunmaatregel meer spelers van eigen bodem in de vaderlandse competitie zien aantreden. Buitenlandse spelers zijn niet langer voordeliger dan de Belgische voetballers en een deel van het gerecupereerde geld moest verplicht geïnvesteerd worden in de jeugdwerking van de clubs. "Tijdens de licentiecontroles wordt er streng op toegekeken. Nils Van Branteghem (licentiemanager) is wat dat betreft resoluut: het geld dat van de bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden gaat naar de jeugd- en communitywerking van de clubs", aldus François.

bron: Belga