Trump verzekert dat Assad niet zal wegkomen met zijn “gruwelijke misdaden”

Trump verzekert dat Assad niet zal wegkomen met zijn
Trump verzekert dat Assad niet zal wegkomen met zijn "gruwelijke misdaden"

De Amerikaanse president Donald Trump verzekert dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoording zal moeten afleggen voor zijn “gruwelijke misdaden”, vooral voor het “vergassen” van zijn bevolking met chemische wapens. Dat zei hij dinsdag na afloop van een ontmoeting met de Libanese premier Saad Hariri in het Witte Huis. “Ik ben geen fan van Assad, oké?”, reageerde Trump op een vraag over de toekomst van de Syrische president. “Ik vind het uiteraard vreselijk wat hij dat land en de mensheid heeft aangedaan. (…) Ik ben niet iemand die zal toekijken en hem zal laten wegkomen, na wat hij geprobeerd heeft te doen, en wat hij al vele keren heeft gedaan”, verklaarde de Amerikaanse president.
Hij herinnerde eraan dat hij begin april een Syrische militaire vliegtuigbasis liet bombarderen, als vergelding voor een gifgasaanval door het Syrische regime op de stad Khan Sheichun.
Met zijn Libanese collega had hij het onder meer over de strijd tegen het terrorisme, de Amerikaanse steun aan het Libanese leger, en het lot van de vluchtelingen in Libanon. “Ik wil de premier en het Libanese volk bedanken voor het opvangen van de slachtoffers van Islamitische Staat, het Assad-regime en hun bondgenoten en sponsors, en beloof plechtig onze steun te zullen voortzetten.”
De Republikein, die via zijn inreisverbod Syrische vluchtelingen voorlopig buiten de VS probeerde te houden, herhaalde dat mensen volgens hem beter niet te ver uitwijken. “Onze aanpak van het ondersteunen van de humanitaire noden van ontheemde Syrische burgers zo dicht mogelijk bij hun thuisland, is de beste manier om de mensen te helpen”, klonk het.
Hariri wees er op zijn beurt op dat Libanon met aanzienlijke uitdagingen geconfronteerd wordt, bij de opvang van zo’n anderhalf miljoen Syriërs.

Bron: Belga