Huis van Afgevaardigden stemt met overtuiging voor nieuwe sancties tegen Rusland

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag bijna unaniem nieuwe sancties tegen Rusland goedgekeurd. Dat gaat in tegen de wens van de Amerikaanse president Donald Trump, die net een betere samenwerking met Moskou genegen is. De sancties werden dinsdag goedgekeurd met een overweldigende meerderheid van 419 stemmen voor, en slechts drie stemmen tegen. De wetgevers willen daarmee Rusland straffen voor zijn inmenging bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. Daarnaast speelden ook de annexatie van de Krim en de rol van Rusland bij de oorlog in Oekraïne mee.
De goedgekeurde ontwerpwet wijkt niet enkel af van het beleid dat Trump wil voeren ten aanzien van Rusland, het maakt het voor de Republikein bovendien onmogelijk om de bestaande sancties tegen Rusland op te heffen. Toch gaf het Witte Huis al aan dat Trump de wet zou ondertekenen.
Naast sancties voor Rusland voorziet de wet ook in sancties tegen Iran en Noord-Korea. De Senaat moet de ontwerpwet ook nog goedkeuren.
Buiten Rusland is ook Europa verbolgen over de nieuwe sancties voor Rusland. Vooral het unilaterale optreden van de Verenigde Staten wordt niet gewaardeerd. Tot nu toe hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten hun sancties tegen Rusland, als reactie op de annexatie van de Krim, immers steeds gecoördineerd.
Verschillende Europese landen, vooral Duitsland, zijn ook boos omdat de Amerikaanse president door de wet bedrijven kan bestraffen die werken aan de pijpleidingen die van Rusland komen, door bijvoorbeeld hun toegang tot Amerikaanse banken te beperken of hen uit te sluiten van openbare aanbestedingen in de Verenigde Staten.

Bron: Belga