POLL. Zeven op de tien Vlamingen fantaseren over zweepjes en handboeien. Jij ook?

Het succes van ‘Fifty Shades of Grey' heeft ook een invloed op onze gewoontes in de slaapkamer. Zo fantaseert niet alleen 70% van de Vlamingen over BDSM, maar gaat de helft ook aan de slag met zweepjes, handboeien en blinddoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de UAntwerpen en het UZA.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De onderzoekers peilden bij 1.027 Vlamingen naar hun interesse en ervaring met BDSM . “Zowat 70% van de ondervraagden geeft aan minstens enige interesse in het BDSM-domein te hebben”, legt professor Manuel Morrens uit. “Zij fantaseren dus op zijn minst over dergelijke activiteiten. De helft van de Vlamingen beoefende al minstens eenmaal BDSM in de praktijk. Het populairst zijn het vastbinden van de partner met handboeien of touw, het gebruik van handboeien en het gebruik van ijsblokjes.”

Ongeveer 10% van de bevolking waagt zich af en toe aan het gebruik van zweepjes of het spelen van machtsspelletjes. “Zo'n 7 tot 12% van de ondervraagden is er regelmatig mee bezig, terwijl 7 à 8% zichzelf identificeert als BDSM-beoefenaar”, verklaart Morrens. De meeste mensen (85%) doen het thuis, 15% buitenshuis en iets meer dan 1%  gaat ook actief naar clubs en andere gerichte organisaties.

Voetenfetisj

De onderzoekers brachten ook de fetisjen van de Vlamingen in kaart. “Zoals te verwachten gaf een overgrote meerderheid aan seksueel opgewonden te worden door billen of borsten (65%). Daarnaast wordt 12 tot 15% geprikkeld door leer of latex en 10% door voeten en schoenen. Bij mannen liggen die cijfers duidelijk hoger dan bij vrouwen.”

Stigma doorbreken

Toch bestaan er nog veel vooroordelen over deze vorm van seksualiteit. En die kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben, zoals bij het hoederecht bij scheidingen. “Hoewel BDSM in de populaire media behoorlijk aan aandacht gewonnen heeft, is er eigenlijk zeer weinig onderzoek over hoe vaak fantasieën en praktijken effectief voorkomen. Dit onderzoek toont aan dat het niet iets voor een kleine minderheid is. Dat kan hopelijk helpen het stigma en de vooroordelen wat te nuanceren", besluit Morrens.

[polldaddy poll="9795746"]