Zuidoosten van Frankrijk geteisterd door bosbranden

Zuidoosten van Frankrijk geteisterd door bosbranden

In het zuidoosten van Frankrijk zijn maandag verschillende grote branden uitgebroken. Het gaat om de departementen Var, Vaucluse, Alpes-Maritimes en Haute-Corse. De hele nacht werden de vlammen bestreden, maar toch is het risico op brand dinsdag nog groot in bepaalde gebieden. Hoewel de brandweer in de Var maandag bepaalde brandhaarden onder controle kreeg, wakkerde de felle wind de vlammen in de late namiddag aan in de heuvels van Cigaro, in La Croix-Valmer.
Maandagavond bereikten ze de gemeente Ramatuelle, en in de nacht van maandag op dinsdag woedden er nog steeds branden in Artigues en La Croix-Valmer. De brandweer van Var raadt mensen aan de instructies van de lokale autoriteiten af te wachten.
In de Vaucluse waren maandag meer dan 600 brandweerlieden in de weer om het vuur te bestrijden in de buurt van het dorp La Bastidonne. De bewoners van Mirabeau moesten geëvacueerd worden uit hun huizen, en ook dinsdag wordt het risico op brand nog erg hoog ingeschat.
In het departement Alpes-Maritimes bleef de brandweer in de nacht van maandag op dinsdag aan het werk in de gemeente Carros. Ook in de gemeente Saint-Vallier-de-Thiey ontstond volgens de hulpdiensten een bosbrand, kleiner in omvang maar moeilijk bereikbaar.
In het departement Haute-Corse, in het noorden van het eiland Corsica, werd een oppervlakte van 1.500 hectare bedreigd door brand. Die ontstond maandagmiddag in de gemeente Olmeta-di-Tuda. De krant Corse-Matin berichtte in de nacht van maandag op dinsdag dat de huizen van Biguglia bedreigd werden door de vlammen, omdat het vuur de woongebieden bereikte.

bron: Belga