Twintig jaar geleden stierven tien mensen bij crash tijdens Airshow Oostende

Twintig jaar geleden stierven tien mensen bij crash tijdens Airshow Oostende

Woensdag is het precies twintig jaar geleden dat tien mensen om het leven kwamen en 58 mensen gewond raakten door een vliegtuigcrash tijdens de Airshow van Oostende. De luchthaven van Oostende werd daarna nooit meer het decor van een internationale vliegshow. Om 16.45 uur organiseert de luchthaven een korte plechtigheid. Op zaterdag 26 juli 1997 waren 50.000 mensen naar de Airshow van Oostende afgezakt. Maar even voor 17 uur liep het tijdens de show van de “Royal Jordanian Falcons” fout met het Falcon XT-300-vliegtuigje van Omar Bilal. Na een stuntmanoeuver verloor de piloot de controle over zijn machine. Bilal probeerde het vliegtuigje nog op te trekken maar hij smakte tegen de grond en schoof over het tarmac voort richting de publiekszone. Daarbij raakte een hulppost van het Rode Kruis, die net voor de toeschouwers stond, totaal vernield. Tien personen, onder wie de piloot, kwamen om, 58 anderen raakten gewond.
Na het ongeval ontstond een procedureslag om de verantwoordelijke aan te wijzen. De vluchtdirecteur en de veiligheidswaarnemer van de organisator, de vzw Aviation Promotion Team, moesten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. In mei 2003 sprak het Gentse hof van beroep de twee vrij. Volgens het hof had geen van beiden tijdig op de juiste manier kunnen tussenkomen om de ramp te voorkomen.
Door die vrijspraak moest het proces worden overgedaan voor een burgerlijke rechtbank. Op 16 januari 2006 oordeelde de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat enkel het Vlaams Gewest, de uitbater van de Oostendse luchthaven, en drie verzekeringsmaatschappijen burgerlijk aansprakelijk waren voor de gevolgen van de aircrash. De vorderingen ten aanzien van de Royal Jordanian Falcons, de werkgever van de piloot, werden afgewezen. De verzekeraars werden wel aangewezen om een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden. Uiteindelijk kende de Brugse rechtbank 700.000 euro schadevergoeding toe aan de slachtoffers en de nabestaanden van de aircrash.
Sinds de crash hebben er geen airshows meer plaatsgevonden in Oostende. Tien jaar na het ongeval werd een herdenkingsplaat opgehangen aan de ingang van de luchthaven. Daar zullen woensdag bloemen worden neergelegd. Er wordt dan ook een minuut stilte gehouden.

bron: Belga