Volkswagen verleende actieve steun aan militaire dictatuur in Brazilië

Volkswagen verleende actieve steun aan militaire dictatuur in Brazilië

De Braziliaanse dochteronderneming van autoproducent Volkswagen zou tijdens de militaire dictatuur in Brazilië actieve steun hebben geleverd aan het regime. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse zenders NDR en SWR en van de krant Süddeutsche Zeitung. Het Duitse concern wordt ervan beschuldigd decennia geleden te hebben deelgenomen aan de vervolging en onderdrukking van tegenstanders van het Braziliaanse bewind. Volkswagen do Brasil zou haar eigen werknemers bespioneerd hebben en zou daarbij onder meer naar de politieke voorkeur van de werknemers hebben gespeurd. De informatie van de bedrijfspolitie werd daarna aan de junta overgemaakt. Alleen al in zomer van 1972 werden op basis van die inlichtingen zes VW-medewerkers gevangengenomen. Enkelen daarvan zouden volgens de Duitse media ook gefolterd zijn.

De Duitse autobouwer is sinds 1953 actief in Brazilië. Het land werd van 1964 tot 1985 geleid door een militaire dictatuur. In die periode werden duizenden mensen gefolterd en honderden anderen om het leven gebracht.

Volkswagen was eerder al onder vuur komen te liggen wegens zijn banden met het toenmalige bewind. Maar het onderzoek van de Duitse media moet aantonen dat de steun van het autoconcern veel actiever en gestructureerder verliep dan tot nu toe was aangenomen.

In het najaar van 2015 hadden enkele Braziliaanse slachtoffers al een schadevergoeding van Volkswagen bekomen. Het bedrijf heeft daarop een onafhankelijk onderzoek besteld, dat later dit jaar moet worden afgerond.

“We vragen er begrip voor op te brengen dat we eerst de conclusies en resultaten van het onderzoek afwachten voordat we reageren en overleggen over gepaste maatregelen”, luidt maandag de reactie vanuit de hoofdzetel in Wolfsburg.

bron: Belga