Tour de France – Dylan Groenewegen spurt naar zege in slotrit, Chris Froome stelt gele trui veilig

Tour de France - Dylan Groenewegen spurt naar zege in slotrit

Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo) heeft zondag de 21e en laatste rit van de Tour de France gewonnen. De 24-jarige Nederlander bleef in de sprint op de Champs-Elysées de Duitser André Greipel (Lotto Soudal) en de Noor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) voor. Chris Froome (Sky) kwam niet meer in de problemen en won zijn vierde gele trui. Froome legde de 21 Tour-ritten in 86 uur, 20 minuten en 55 seconden af. De 32-jarige Brit heeft zo in de eindstand 54 seconden voorsprong op de Colombiaan Rigoberto Uran (Cannondale) en 2:20 op de Fransman Romain Bardet (AG2R).
Na het traditionele glaasje champagne voor het team van gele trui Froome zetten de renners koers naar de Champs-Elysées. Een kopgroep van een tiental renners, bij wie Julien Vermote, trok ten aanval, maar het peloton hield de controle en gunde de vluchters maximaal dertig seconden. Op een tiental kilometer van de meet was de kopgroep eraan voor de moeite, en werd ze ingerekend.
Het peloton maakte zich op voor een sprint. Uiteindelijk had Groenewegen de beste benen en bleef hij in de laatste meters de oprukkende Greipel nog net voor.
Voor Froome is het de derde Tour-overwinning op rij. Ook in 2013 schreef de Brit de Ronde van Frankrijk op zijn naam.

bron: Belga