Golfstaten isoleren Qatar – Erdogan vertrekt op bemiddelingstrip naar Golfregio

Golfstaten isoleren Qatar - Erdogan vertrekt op bemiddelingstrip naar Golfregio
Golfstaten isoleren Qatar - Erdogan vertrekt op bemiddelingstrip naar Golfregio

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertrekt vandaag/zondag op een tweedaagse rondreis in de Golfregio. Het staatshoofd brengt een blitzbezoek aan Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar, in een poging de diplomatieke rel in de Golf te bedaren. Turkije is traditioneel een bondgenoot van Qatar, dat sinds begin juni door de andere landen in de regio geïsoleerd wordt.

Erdogan ontmoet zondag eerst de Saoedische koning Salman, waarna hij naar Koeweit doorreist. Maandag trekt Erdogan dan naar bondgenoot Qatar.
Erdogan heeft aangeboden om te bemiddelen in de diplomatieke rel, maar of de andere hoofdrolspelers in het conflict daar wel blij mee zullen zijn, is eerder twijfelachtig. Sinds de diplomatieke crisis begin juni is losgebarsten, stuurt Turkije geregeld voedsel richting bondgenoot Doha, dat door de importrestricties van de andere Golfstaten op andere partners aangewezen is voor bevoorrading. Ankara heeft er ook al troepen gestationeerd.
Sinds begin juni zijn alle grenzen tussen Qatar en een coalitie van andere Golfstaten, onder leiding van de Saoedi’s, dicht. De coalitie beschuldigt Qatar ervan terroristische milities aan te sporen onrust te zaaien in de regio. Bovendien zou Doha onder één hoedje spelen met aartsvijand Iran.

Bron: Belga