Kruiswoordraadsels houden je hersenen jong

Kruiswoordraadsels houden de hersenen jong
AFP / K. Bleier

Wil je het risico op dementie zoveel mogelijk beperken? Kruiswoordraadsels invullen helpt je al een heel eind op weg, zo beweren Britse onderzoekers.

Ze baseren zich daarvoor op een onderzoek bij meer dan 17.000 Britten ouder dan 50, die gevraagd werd hoe vaak ze zich wagen aan kruiswoordraadsels. Daarna moesten ze verschillende cognitieve testen uitvoeren, om te beoordelen hoe goed hun hersenen nog functioneren.

Tien jaar jonger

Wat bleek? De deelnemers die regelmatig aan denkspelletjes doen, scoorden beter op de testen. Hun hersenen functioneren even goed als die van mensen die tien jaar jonger zijn.

“We weten dat veel factoren die dementie veroorzaken te voorkomen zijn”, zegt Clive Ballard, een van de onderzoekers. “Daarom is het van groot belang dat we achterhalen hoe we mensen kunnen helpen om hun brein fit te houden, om zo de opmars van dementie te stoppen.”

De onderzoekers benadrukken verder dat kruiswoordraadsels invullen slechts een klein deel van het verhaal is. “De beste tips om dementie te voorkomen zijn nog altijd: voldoende bewegen, niet roken en een gezond dieet volgen”, klinkt het.