Amerikanen leveren geen wapens meer aan Syrische rebellen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA levert niet langer wapens aan de anti-Assad rebellen in Syrië. Dat bevestigt het Amerikaanse leger vrijdag. Volgens critici gaat het om een knieval van president Donald Trump voor Rusland, een traditionele bondgenoot van het Syrische regime, maar daar zijn de Amerikanen het niet mee eens.
The Washington Post berichtte eerder deze week al over de mogelijke stopzetting van de wapenleveringen van de CIA aan Syrische rebellen. De Amerikaanse inlichtingendienst kreeg nog onder voormalig president Barack Obama de opdracht om de eerder gematigde strekkingen van de Syrische rebellen te bewapenen en te trainen.
Volgens de krant besliste Donald Trump eerder deze maand na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Donald Trump op de G20-top in Hamburg om het programma stop te zetten. De twee wereldleiders kwamen daar tot een akkoord voor een wapenstilstand in het zuidwesten van Syrië, maar het stopzetten van het CIA-programma was volgens de legerleiding geen onderdeel van dat akkoord.
“Het gaat absoluut niet om een knieval voor de Russen”, verklaarde generaal Tony Thomas van de Amerikaanse bijzondere eenheden vrijdag. “De beslissing was, denk ik, gebaseerd op een evaluatie van de aard van het programma, van wat we willen bereiken en van de levensvatbaarheid ervan in de toekomst”.
Andere bronnen in het Witte Huis verklaarden dan weer aan The Washington Post dat Donald Trump wel degelijk probeert om meer samen te werken met de Russen in Syrië. Rusland is traditioneel een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, de Amerikanen steunen de belangrijkste coalitie van rebellen en voeren met behulp van een internationale coalitie ook luchtaanvallen uit tegen terreurgroep IS.

Bron: Belga