Vlaamse regering beloont transporteurs die inzetten op veiligheid en duurzaamheid

De Vlaamse regering zal transporteurs die investeren in verkeersveiligheid en duurzaamheid financieel belonen. De Vlaamse ministers Ben Weyts (Mobiliteit), Philippe Muyters (Economie) en Joke Schauvliege (Omgeving) slaan de handen in elkaar om de sector te ondersteunen met een premie van 3.000 euro en verhoogde ecologische steun. Dat blijkt vrijdag uit een gezamenlijke persmededeling. De premie van 3.000 euro moet investeringen in verkeersveiligheid aantrekkelijker en haalbaarder maken. Weyts voorziet een financiële stimulans voor onder meer extra dodehoekdetectoren, achteruitrijcamera’s, systemen die het gebruik van een gsm blokkeren in een rijdende vrachtwagen, aslastmeters (die waarschuwen als assen overbelast worden) en remsystemen.
Muyters verhoogt de steunbedragen voor bepaalde types vrachtwagens: “CNG, LNG en de hybrides zijn veel minder milieubelastend dan diesels. We gaan de steun voor die types verhogen tot het maximum dat door Europa toegelaten wordt.”
“Door de vergroening van de vrachtwagens zullen de emissies verminderen. Zo draagt de sector bij aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Tegelijkertijd verbetert de luchtkwaliteit in Vlaanderen, wat iedereen ten goede komt”, weet Schauvliege.
De Vlaamse regering voorziet voor de premies elk jaar 36,4 miljoen euro. Per bedrijf wordt wel een plafond opgelegd van 100.000 euro gedurende een periode van 3 jaar.

bron: Belga