Programma om de nationale feestdag te vieren

Foto Belga / N. Maeterlinck

Ter ere van de nationale feestdag laat België zich vandaag zien in de straten van onze hoofdstad Brussel. Militair defilé, animatie, infostands… Er is voor elke nieuwsgierige bezoeker wat wils. De dag wordt vanavond afgesloten met vuurwerk.

Foto Belga / D. Stockman

10u.: Het Te Deum kondigt zoals elk jaar de start van de dag aan. De mis vindt plaats in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in aanwezigheid van de koning, de koningin en de hoge gezagsdragers. Om toegang te krijgen tot de kathedraal is een uitnodiging vereist. Het is echter mogelijk om de ceremonie buiten te volgen.

10u.: Heb je het Te Deum niet kunnen bijwonen? Geen nood! Op naar het hoger gelegen stadsgedeelte voor het Feest in het Warandepark. Van 10 tot 23u. is het feest van het Warandepark tot het justitiepaleis via de Regenschapsstraat en de Zavel.

11u.: Vertrek meteen na je bezoek aan het park naar het justitiepaleis. Als je via de Regenschapsstraat gaat, wandel je langs de infostands van de ministeries, de FOD’s en de Europese instellingen. De hele dag door zijn er demonstraties van de douane met drugshonden en bagagescanners.

14u.: Na de middagpauze kunnen nieuwsgierige bezoekers zich naar het Veiligheidsdorp op de Zavel begeven. Er staan demonstraties van hondengeleiders en duikdopen op het programma en je ziet er hoe je iemand uit een voertuig bevrijdt en reanimeert.

Foto Belga / B. Fahy

16u.: Het is tijd voor een van de hoogtepunten van elke nationale feestdag: het defilé waarin militairen en politieagenten marcheren. Het thema van dit jaar is ‘Fier om te dienen’. Het wordt ingezet met een luchtdefilé met 35 vliegtuigen en helikopters. Daarna komen detachementen van de Koninklijke Militaire School, detachementen van de Koninklijke School voor Onderofficieren en een detachement van het Europcorps, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert. Ook troepen voor buitenlandse operaties (Mali, Centraal-Afrika) stappen mee. Allerhande gemotoriseerde voertuigen sluiten het evenement af.

Foto Belga / L. Dieffembacq

18u.: Tijd voor Resto National. Zoals elk jaar is er van 16 tot 22u een reuzenmossel- en frietfestijn op het Vossenplein. Majorettes, fanfares en accordeons zorgen voor de sfeer.

23u.: Nog een hoogtepunt van 21 juli is aangebroken: het vuurwerk. Het wordt afgevuurd vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het Paleizenplein zal toegankelijk zijn via het Koningsplein en de Regentschapsstraat.