Twee grote illegale verkoopsites op dark web opgerold

Twee grote illegale verkoopsites op dark web opgerold

De Amerikaanse en Europese politiediensten hebben bij een gezamenlijke operatie twee van de belangrijkste handelsplaatsen op het ‘dark web’ opgerold. Dat hebben ze vandaag bekendgemaakt. Op de websites Alphabay en Hansa werden onder meer drugs, wapens en valse identiteitsdocumenten verkocht. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, hebben in totaal duizenden verkopers hun illegale goederen via de twee sites aan de man kunnen brengen. Wereldwijd werden daarmee zowat 200.000 klanten bereikt. De Europese politiedienst Europol heeft het over “een van de grootste en grondigste onderzoeken tegen cybercrime uit de geschiedenis”.

Het onderzoek werd geleid door de Amerikaanse federale politie (FBI), het antidrugsagentschap van de VS (DEA) en de Nederlandse politie. Maar ook politiediensten van andere landen hebben aan de actie meegewerkt.

AlphaBay, de grootste van de twee sites, was eerder deze maand al offline gehaald, toen de beheerder van de verkoopsite werd opgepakt in Thailand.

Volgens Nederlandse media waren de verantwoordelijken voor de website Hansa ook al gearresteerd op 20 juni. Maar de site zou daarna nog een maand lang gefunctioneerd hebben onder toezicht van de Nederlandse politie, melden onder meer NOS en NRC. De activiteiten van illegale handelaars konden op die manier in het oog worden gehouden.

Het dark web is een deel van het internet dat alleen met een speciale browser kan worden bezocht.

bron: Belga