Poolse president weigert met Tusk te praten over justitiehervormingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De conservatieve Poolse president Andrzej Duda weigert om de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk te ontmoeten om de omstreden justitiehervormingen in Polen te bespreken. Dat melden zijn medewerkers. De hervorming is een grote bron van ongerustheid voor Europa. De Europese Commissie riep de Poolse regering woensdag op om de hervormingen uit te stellen en de dialoog te hervatten. Tegelijk dreigde ze met nooit eerder geziene sancties als Warschau de "duidelijke bedreigingen" voor de rechtstaat geen halt zou toeroepen.

"We hebben een vraag gekregen voor een ontmoeting", zei Krzysztof Szczerski, kabinetschef van de Poolse president, aan agentschap PAP. "De president vroeg om aan president Tusk over te maken dat hij geen ruimte ziet voor een tussenkomst van het hoofd van de Europese Raad. De president vindt dat het hoofd van de Europese Raad eerder in Brussel dan in Warschau initiatieven moet nemen om meer uitleg te geven over de veranderingen en de redenen van het politieke geschil."

Het Poolse parlement, gedomineerd door de rechtsconservatieven, werkte afgelopen nacht voort aan de omstreden wet over het Hooggerechtshof. Die wet is onderdeel van een grotere hervorming die door de oppositie omschreven wordt als een "sluipende staatsgreep". Sinds zondag betoogden iedere dag al duizenden actievoerders tegen de hervorming.

In een paar uur tijd verwierp de parlementaire commissie die de nieuwe wet bespreekt in zijn geheel meer dan duizenden amendementen van de oppositie. De commissie keurde - eveneens in zijn geheel - de wijzigingen goed die het staatshoofd voorstelde. Die krijgt zo meer macht over het toekomstig functioneren van het Hooggerechtshof.

De definitieve stemming over de tekst wordt donderdag verwacht in het lagerhuis. De dag erna kan de Senaat stemmen, het hogerhuis, eveneens gedomineerd door het rechtse Recht en Rechtvaardigheid (PiS). "De nieuwe hervormingen hebben de dreiging voor de rechtstaat in Polen ernstig doen toenemen", zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans. hij wees erop dat Europa al in 2016 een procedure tegen Polen opstartte, na de hervorming van het Grondwettelijk Hof, die met klem veroordeeld werd.

"We naderen de activering van artikel 7 van het Europees verdrag", zei Timmermans. Dat staat gelijk met mogelijke sancties zoals het opschorten van het stemrecht van Polen binnen de Europese Unie.

Bron: Belga