ECB zal zich in najaar over koers beraden

ECB zal zich in najaar over koers beraden
ECB zal zich in najaar over koers beraden

De Europese Centrale Bank (ECB) zal in het najaar bekijken of een afbouw van het stimuleringsbeleid tot de mogelijkheden behoort. Dat heeft voorzitter Mario Draghi vandaag gezegd tijdens een persconferentie over het Europees monetair beleid. Een precieze datum voor dat overleg wordt nog niet naar voren geschoven. Door de groeiende economie in de eurozone, neemt de druk op ECB toe om enkele anticrisismaatregelen weer af te voeren. Maar vandaag waren er nog geen aanwijzingen voor een afbouw van het stimuleringsbeleid, dat gericht is op de aankoop van obligaties.

Draghi benadrukte daarbij dat de inflatie in de eurozone nog altijd op een te laag niveau zit. In juni daalde de inflatie op jaarbasis naar 1,3 procent, tegenover 1,4 procent in mei. Daarmee blijft de doelstelling van net geen 2 procent voorlopig buiten bereik. “De inflatie zit niet op het niveau waar we ze zouden willen, of waar ze zou moeten zijn”, zo klonk het. Al blijft hij wel optimistisch over de mogelijkheid om die doelstelling op termijn te halen.

Het is volgens Draghi in elk geval nodig om nog door te gaan met het huidige beleid, om de inflatie verder aan te wakkeren. Tot eind dit jaar zal er dus maandelijks nog voor 60 miljard euro aan staatspapier worden aangekocht. Het besluit om het beleid te handhaven was unaniem binnen het beleidsbepalende comité van de ECB.

Bron: Belga