Algemene staking tegen president Maduro in Venezuela

Algemene staking tegen president Maduro in Venezuela

Lege straten, wegversperringen, geen openbaar vervoer en verweesde metrostations. De Venezolaanse oppositie heeft vandaag met een algemene staking de druk op president Nicolás Maduro verhoogd. Doel is de geplande grondwetswijziging te voorkomen. De voorzitter van de nationale vergadering (Asamblea Nacional), Julio Borges, benadrukte dat het ogenblik is aangebroken om “maximale druk uit te oefenen”. De staking is gericht tegen de op 30 juli voorziene verkiezing van de 545 leden voor de grondwetgevende vergadering. Omdat Maduro een samenstelling plant, die de sinds 1999 regerende socialisten een meerderheid zou garanderen, zegt de oppositie te vrezen voor “een overgang naar een dictatuur”.

Het initiatief voor de 24 uur durende algemene staking komt van een coalitie uit 20 oppositiepartijen. Zondag hadden 7,1 miljoen kiezers in een volksraadpleging tegen de grondwetswijziging van Maduro gestemd. Het land met de grootste oliereserves ter wereld worstelt met een van de zwaarste crisissen uit zijn geschiedenis. De protesten waren begonnen na het tijdelijk buitenspel zetten van het parlement, waarin de oppositie over de meerderheid beschikt. Sinds april kwamen bij demonstraties meer dan 90 mensen om het leven, rond de 4.500 anderen werden gearresteerd.

Ook Luis Almagro, de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), sloot zich bij de kritiek op de geplande grondwetshervorming aan. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog. “Wij zijn erg bang dat de terreur op een bloedbad uitdraait”. De Verenigde Staten dreigen met harde sancties indien de verkiezing plaatsvindt. De oppositie heeft al verklaard die te zullen boycotten.

bron: Belga