“Trump beëindigt geheime CIA-programma bewapenen rebellen in Syrië”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist het geheime CIA-programma te beëindigen om de “gematigde rebellen in Syrië” die de regering-Assad bestrijden, te bewapenen en op te leiden. Dat schrijft de krant Washington Post. Het CIA-programma werd in 2013 onder president Barack Obama opgestart met als expliciete bedoeling, de Syrische president Bashar al-Assad van de macht te verdrijven. Het stoppen van dat programma komt tegemoet aan een al lange tijd gekoesterde Russische verzuchting. Met zijn beslissing, schrijft de krant onder aanhaling van anonieme functionarissen, wil Trump Moskou tegemoet komen. Het besluit is tevens, steeds volgens de Post, een erkenning van de beperkte invloed die Washington in het gebied heeft en het Amerikaanse onvermogen om Assad uit het zadel te lichten.
Volgens functionarissen is Trump reeds bijna een maand geleden tot voormeld besluit gekomen, na een ontmoeting in de Oval Office met directeur Mike Pompeo van de CIA en nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster ter voorbereiding van Trumps ontmoeting met ambtgenoot Vladimir Poetin. Op die ontmoeting werden beiden het eens om een nieuw staakt-het-vuren uit te roepen in het zuidwesten van Syrië.
Een huidig functionaris, eveneens anoniem, spreekt van een “gewichtig besluit” dat neerkomt op het erkennen dat “Poetin in Syrië (heeft) gewonnen”. De Washington Post laat in het artikel ook critici aan het woord, die vrezen dat de VS “de gematigde rebellen kwetsbaarder maken” en de “meer radicale groepen meer macht geven”. Een andere zegsman ziet in het besluit dan weer de “erkenning van de realiteit”.

bron: Belga