Horeca Vlaanderen lanceert sensibiliseringscampagne naar roker

Horeca Vlaanderen lanceert sensibiliseringscampagne naar roker

“Hier roken kan u geld kosten”. Met die affichecampagne wil Horeca Vlaanderen de consument erop wijzen dat wie rookt in een horecazaak, beboet kan worden. “Nog te vaak worden ondernemers beboet hoewel ze alle mogelijke voorzorgen hebben genomen om roken in hun zaak tegen te gaan. Naast de uitbater draagt ook de klant verantwoordelijkheid voor het respecteren van het rookverbod”, vindt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. “De klant moet beseffen dat hij bestraft kan worden en de inspectiediensten moeten de eigenlijke roker ook daadwerkelijk beboeten”.

Het rookverbod in de horeca dateert al van 1 juli 2014, maar volgens de beroepsvereniging is er vanwege de overheid nooit een sensibiliseringscampagne naar de klant geweest. Horeca Vlaanderen neemt nu zelf actie.

Bij het overtreden van het rookverbod riskeert de uitbater boetes van 500 euro tot sluiting van zijn zaak. De rokende klant riskeert een boete van minimaal 200 euro. “Maar cijfers tonen aan dat er in verhouding veel meer horeca-uitbaters worden beboet dan rokers. Horeca Vlaanderen vraagt om ook de voorziene boetes voor de rokers correct toe te passen”.

Er zullen 6.000 affiches worden verspreid.

bron: Belga