Aru tuimelt van het Tourpodium

Fabio Aru deed een slechte zaak in de eerste Alpenrit
Foto AFP

Primoz Roglic heeft de zeventiende etappe gewonnen in de Tour. Bij de favorieten verloor Fabio Aru een halve minuut op de concurrentie, terwijl Marcel Kittel onderweg moest opgeven.

Halverwege de derde week kregen de renners in Frankrijk de eerste Alpenrit voorgeschoteld, met onder meer beklimmingen van de Col du Télégraphe en de Col du Galibier, het dak van deze Tour. Die bleek een prooi voor de Sloveen Primoz Roglic, die met meer dan een minuut voorsprong op de klassementsrenners finishte.

Halve minuut

Bij die favorieten was Fabio Aru de verliezer van de dag. De Italiaanse kampioen moest een halve minuut prijsgeven op Chris Froome, Rigoberto Uran en Romain Bardet en tuimelt zo uit de top drie. De kopman van Astana gaat vandaag de laatste bergrit in met een achterstand van 26 seconden op Uran en Bardet.

Kittel geeft op

Naast Aru kreeg ook Marcel Kittel een bittere pil te slikken. De Duitse topsprinter kwam al vroeg in de rit ten val en moest uiteindelijk de handdoek werpen. De groene trui komt zo in handen van Michael Matthews, die een meer dan comfortabele voorsprong heeft op André Greipel. Zonder ongelukken pakt de Australiër dus zondag de eindzege in het puntenklassement.

Belga / D. Stockman

De achttiende etappe, een tocht van 179,5 kilometer door de bergen, voert de renners morgen van Briançon naar de Cold’Izoard, een beklimming buiten categorie.