Samusocial: Media niet akkoord met Peraïta, die portretrecht inroept

Samusocial: Media niet akkoord met Peraïta

De gewezen OCMW-voorzitster van Brussel, Pascale Peraïta, wordt deze namiddag verwacht in de parlementaire onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement. Ze roept het portretrecht in en wenst niet gefotografeerd of gefilmd te worden, zoals overigens ook de twee andere getuigen die vandaag gehoord worden. Maar verschillende hoofdredacteurs en directeurs informatie hebben in een mededeling aan commissievoorzitter Stefan Cornelis (Open Vld) laten weten daar niet mee akkoord te gaan. In een brief vragen ze de commissievoorzitter om het verbod om te filmen, op te heffen. De ondertekenaars menen dat het automatisch instemmen met het portretrecht door een getuige, of het nu gaat om een publiek persoon of niet, “volledig ingaat tegen de persvrijheid en de openbaarheid van de debatten”.

“We kunnen begrijpen dat een niet-gemediatiseerde getuige, die dus onbekend is bij het brede publiek, vraagt om onherkenbaar gefilmd of gefotografeerd te worden. Maar we kunnen u niet volgen indien het gaat om een publiek persoon of een publiek mandataris zoals mevrouw Pascale Peraïta, die betrokken is in een debat met algemeen belang”, benadrukken de hoofdredacteurs en directeurs informatie.

Voor hen is, gezien de context, het respect van het privéleven en het portretrecht van Pascale Peraïta “duidelijk ondergeschikt aan het recht en de plicht om te informeren”. Elke beslissing die haar persoonlijke rechten laten voorgaan gaat in tegen artikel 10 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens, luidt het nog.

De brief is ondertekend door de redactieverantwoordelijken van het persagentschap Belga, BRUZZ, Bx1, Het Laatste Nieuws, La Dernière Heure, La Libre Belgique, l’Echo, Le Soir, Reporters Press Agency, RTBF, RTL info en VRT.

bron: Belga