Particulier gebruik glyfosaat verboden vanaf woensdag

Particulier gebruik glyfosaat verboden vanaf woensdag

Particulieren mogen vanaf morgen geen pesticiden meer gebruiken die glyfosaat bevatten. Het verbod, dat afgelopen vrijdag werd goedgekeurd door de Vlaamse regering, staat vandaag in het Staatsblad. Een verbod op de verkoop is er voorlopig nog niet, dat is een federale bevoegdheid. Vanaf woensdag mogen particulieren dus geen onkruidverdelger op basis van glyfosaat, denk bijvoorbeeld aan Roundup, meer gebruiken. Het verbod geldt niet voor professionele gebruikers.

De maatregel komt er nadat bleek dat de Amerikaanse chemiereus Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) kondigde daarom in het voorjaar een verbod op het particulier gebruik van glyfosaat aan. Eind juni werd de decretale basis voor het verbod goedgekeurd en afgelopen vrijdag zette de Vlaamse regering het licht op groen voor het bijhorende besluit. Dat besluit staat nu in het Belgisch Staatsblad. Volgens het kabinet-Schauvliege treedt het verbod morgen in voege.

bron: Belga