Bedrijfswagen houdt bediende niet langer bij bedrijf

Bedrijfswagen houdt bediende niet langer bij bedrijf

Dat ze een bedrijfswagen hebben, is voor bedienden in België geen reden om bij een bedrijf te blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Evy Rombaut (Vrije Universiteit Brussel) op de databank van HR-dienstverlener SD Worx. Het onderzoek toonde ook duidelijke verschillen tussen arbeiders en bedienden in hun redenen om op te stappen. Een bedrijfswagen hebben is geen heilige graal als het op jobhoppen aankomt. In de eerste plaats is de bedrijfswagen een verankerd extralegaal voordeel in België, waardoor de kans dus groot is dat een werknemer die opstapt ook een bedrijfswagen krijgt binnen zijn nieuwe functie. Tegelijkertijd neemt de interesse voor de bedrijfswagen ook af.

“Mensen zoeken alternatieven omwille van de mobiliteitsproblematiek”, zegt Sven De Cremer, hr-consultant bij SD Worx. “Het zou kunnen verklaren waarom de bedrijfswagen niet langer doorslaggevend is om al dan niet aan boord te blijven.”

Een andere vaststelling is dat arbeiders met een hoger loon minder geneigd zijn om het bedrijf te verlaten. Bij bedienden ligt dat anders, aangezien hun hoge profielen meer kansen bieden op een nieuwe baan. Vrouwelijke arbeiders zijn dan weer trouwer dan mannelijke. Bij bedienden is dat net omgekeerd.

Het onderzoek omvat gegevens van 400.000 werknemers in ruim 15.600 Belgische bedrijven in de privésector. De analyse moet bedrijven toelaten om vrijwillig ontslag te voorspellen en proactief actie te ondernemen.

bron: Belga