Handig of vervelend? Nieuwe app stuurt sms’n als je drinkt

Handig of vervelend? Nieuwe app stuurt sms'n als je drinkt
Unsplash / M. Discenza

“Vooruit dan, eentje maar.” Overkomt het jou wel eens dat je vrienden je overtuigen om één drankje te gaan drinken? En voor je het weet loopt de avond uit de hand en heb je de volgende dag een kater van jewelste? Dan is een nieuwe Australische app jou op het lijf geschreven.

Onderzoekers van de Victoria University in Australië willen zich ontfermen over de zuipschuiten in onze samenleving. Om bingedrinking bij de studenten tegen te gaan, hebben ze de app Mobile Intervention for Drinking in Young People (MIDY) ontwikkeld. Jongeren kunnen deze app downloaden en activeren als ze een stapje in de wereld gaan zetten.

Vervelende vragen

Tijdens het uitgaan krijgen ze om het uur een aantal vragen toegestuurd, zoals “Moet je morgen gaan werken?” of “Om hoe laat ben je van plan om naar huis te gaan?”. Daarnaast moeten ze ook aangeven hoe (dronken) ze zich voelen en hoeveel geld ze al hebben uitgegeven. Een beetje een domper op de avond als je het ons vraagt, maar de makers hopen dat mensen op die manier minder drankjes achterover slaan.

“Dit systeem vertelt mensen niet dat ze niet mogen drinken. Maar het geeft hen de keuze om het drinkgedrag binnen de perken te houden”, legt Megan Lim, één van de ontwikkelaars van MIDY, uit.

Testfase

Wie staat te popelen om deze app te installeren, moet nog even geduld uitoefenen. Zo’n 300 studenten mogen het systeem nu twee jaar uittesten. Als het een succes is, en de jongeren dus minder drinken, wordt de nieuwigheid wereldwijd beschikbaar.

 

[polldaddy poll=”9791712″]