Newsmonkey lijdt miljoen euro verlies in 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

Definitive Groove, het bedrijf achter nieuwssite Newsmonkey, heeft 2016 afgesloten met een verlies van 1,02 miljoen euro. Het eigen vermogen is daarmee niet langer positief, maar zit 72.871 euro in de min. Dat blijkt uit de jaarrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank. Het aantal voltijdse werknemers in loondienst daalde van 13 tijdens het voorgaande boekjaar tot 5,4. Aan het eind van 2016 waren er nog 3,5 voltijdse werknemers in loondienst. Newsmonkey kwam vorig jaar nog in het oog van de storm, nadat kleine investeerders die via crowdfunding in de nieuwssite belegd hadden, na twee jaar verplicht werden om te verkopen en daarbij, na aftrek van kosten voor crowdfundingplatform MyMicroInvest, verlies bleken te lijden.

De crowdfunders ontvingen 11 euro per aandeel (ze betaalden daar twee jaar eerder 10 euro voor), waarbij de vraag gesteld werd of dat wel een correcte vergoeding was. Financiële informatie had Newsmonkey immers niet meer gegeven, na een persbericht begin 2015 dat ze dat jaar wellicht break-even zouden draaien. Maar die break-even kwam er niet en nu blijkt dat het verlies vorig jaar nog verder opgelopen is tot ruim een miljoen euro.

Ook kwam er kritiek op José Zurstrassen, bekend ondernemer en voorzitter van MyMicroInvest, omdat die tegelijk ook voorzitter van Definitive Groove was. Hij gaf toen te kennen die functie te zullen neerleggen, hetgeen ook blijkt uit de jaarrekening. Maar Zurstrassen is niet de enige die zijn functie in het bestuur van Definitive Groove vorig jaar neerlegde. Ook de meeste andere bestuurders deden dat, en Newsmonkey-bezieler Wouter Verschelden gaf zijn mandaat van gedelegeerd bestuurder op. Dat wordt momenteel waargenomen door de bvba Leasyprint Belgium, die vertegenwoordigd wordt door Wouter Verschelden.

"Het gaat uitstekend met Newsmonkey", reageert die laatste. "Het verlies is ingecalculeerd in onze businessplannen, we zitten in een investeringsfase. Een kapitaalsverhoging is al gebeurd in juni. We werken nu met een Franstalig team én een volwaardig videoteam en kijken enthousiast naar de toekomst."

bron: Belga