EK voetbal 2017 (v) - Nederland trapt EK op gang met nipte zege tegen Noorwegen

Nederland heeft zondag de openingswedstrijd op het EK vrouwenvoetbal met het kleinste verschil (1-0) gewonnen van vice-Europees kampioen Noorwegen. Op de openingsspeeldag in groep A scoorde Shanice van de Sanden na 66 minuten het enige doelpunt. De rechtsbuiten kopte in de Utrechtse Galgenwaard een voorzet van Lieke Martens langs de Noorse keepster Ingrid Hjelmseth.

Twee keer kort achter elkaar klonk een minuut lang applaus in De Galgenwaard. De ruim 23.000 toeschouwers bij de wedstrijd tussen de voetbalsters van Nederland en Noorwegen gingen in de 32e minuut eerst staan voor oud-international Sylvia Nooij, die begin deze maand op 32-jarige leeftijd overleed. Twee minuten later klonk opnieuw applaus, nu voor Ajacied Abdelhak Nouri die een week geleden ernstige en blijvende hersenschade opliep. Nouri heeft bij Ajax het shirt met rugnummer 34.

Zondagavond (20u45) wordt in Doetinchem de tweede wedstrijd van de openingsspeeldag in groep A gespeeld. Dan vieren de Red Flames in Stadion De Vijverberg hun EK-debuut tegen Denemarken. Meteen een cruciaal tussen de twee outsiders in deze groep.

Op de tweede speeldag is het wachten tot donderdag. In het Rat Verleghstadion in Breda kijken de Belgische voetbalvrouwen dan om 18u00 tweevoudig Europees kampioen Noorwegen in de ogen, om 20u45 geeft Nederland Denemarken partij in het stadion van Sparta Rotterdam.