Overlijden Liu Xiaobo: Peking spreekt van “heiligschennis” bij toekenning Nobelprijs

Overlijden Liu Xiaobo: Peking spreekt van
Overlijden Liu Xiaobo: Peking spreekt van "heiligschennis" bij toekenning Nobelprijs

De Chinese autoriteiten hebben vandaag de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo in 2010 aangeklaagd. Peking spreekt van “heiligschennis”. Liu overleed gisteren op 61-jarige leeftijd in een Chinees ziekenhuis. De toenmalige voorzitter van het Nobelprijscomité heeft de kritiek al weerlegd. “De Nobelprijs aan een dergelijk persoon toekennen is in tegenspraak met het doel van deze prijs. De Nobelprijs voor de Vrede is onrecht aangedaan”, zo liet de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten op een persconferentie.

De toenmalige voorzitter van het Noorse Nobelprijscomité, Thorbjørn Jagland, heeft al gereageerd op de kritiek. Hij rechtvaardigde de prijs voor Liu: “De strijd voor de mensenrechten draagt bij aan de vrede”, zo klonk het op Twitter. “Daarom hebben wij die prijs overhandigd aan Liu Xiaobo.”

China heeft vandaag trouwens bij Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Naties protest aangetekend na de kritiek op de dood van Liu, zo meldt de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nog.

Bron: Belga