MR ontwaart “opening” bij DéFI over deelname aan Franse gemeenschapsregering

MR ontwaart "opening" bij DéFI over deelname aan Franse gemeenschapsregering

MR-voorzitter Olivier Chastel stelde vandaag, toen hij aankwam bij de vergadering met zijn cdH-collega Benoît Lutgen, tevreden vast dat Olivier Maingain en DéFI een “opening” maken wat betreft een eventuele deelname aan de Franse gemeenschapsregering. Daags nadat Ecolo een deelname aan regeringen met MR en cdH heeft uitgesloten, pleitte Maingain vandaag op La Première voor de verderzetting van de Brusselse regering (met aan Franstalige kant PS, cdH en DéFI) en de vorming van een nieuwe regering van de Franse gemeenschap met de partijen die ook in Brussel en Wallonië meerderheden vormen.

In dit scenario zouden cdH, MR, PS en DéFI – die twee laatsten als ‘Brusselse’ regeringspartijen – samen een nieuwe ploeg vormen. Dit voert meteen de druk op cdH-voorzitter Benoît Lutgen op, die dan de gedeeltelijke mislukking zou moeten erkennen van zijn poging om zowel in Brussel als in Wallonië en de Franse gemeenschap alternatieve meerderheden te vormen zonder de PS.

Wat Maingain betreft, zei Chastel: “De opening is er, we moeten die analyseren en zien hoe we deze gemeenschapsregering levensvatbaar kunnen maken”. De MR-voorzitter gaf toe dat het totaalplaatje “eerder ingewikkeld” is.

Benoît Lutgen herhaalde vandaag enkel dat hij apprecieert dat MR coalitiegesprekken wil aangaan. Hij hoopt dat “anderen ons vervoegen en hun rancune achterwege kunnen laten”.

Lutgen en Chastel benadrukten nog dat ze in hun gesprekken nog steeds zowel Brussel, Wallonië als de Franse gemeenschap bestrijken.

bron: Belga