Washington wil DRC bestraffen voor uitblijven verkiezingen

Washington wil DRC bestraffen voor uitblijven verkiezingen
Washington wil DRC bestraffen voor uitblijven verkiezingen

De Verenigde Staten hebben gedreigd met sancties voor de Democratische Republiek Congo (DRC), als de verkiezingen niet nog dit jaar doorgaan zoals gepland. Ze drongen er ook bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan de verantwoordelijken voor het geweld te bestraffen. Het mandaat van de Congolese president Joseph Kabila is al sinds 19 december afgelopen. Hert Oudejaarsakkoord van eind vorig jaar, dat ook gesteund werd door de Veiligheidsraad, stond hem toe aan te blijven tot de verkiezingen van eind 2017. Maar de bezorgdheid leeft dat het akkoord dode letter zal blijven, aangezien de nationale kiescommissie Céni vorige vrijdag zei dat het verkiezingen dit jaar “onmogelijk” acht.

“Het uitstel van de verkiezingen kan niet blijven duren”, zei de Amerikaanse VN-viceambassadrice Michele Sison tijdens een bijeenkomst van de V-raad over de crisis in Congo.”De internationale gemeenschap moet het voortouw nemen en de druk op Kabila en zijn regering opvoeren, maar ook op de onafhankelijke nationale kiescommissie,” zei ze.

De Amerikaanse diplomate eiste dat de kiescommissie “onmiddellijk” een kieskalender publiceert, met een precieze datum voor de presidentsverkiezingen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties opgelegd aan een aantal vertrouwelingen van president Kabila voor het uitstel van de verkiezingen en inbreuken op de mensenrechten. “We zijn klaar om bijkomende maatregelen te nemen om diegenen die proberen de eerste democratische transitie in de Democratische Republiek Congo tegen te houden, te straffen”, aldus Sison.

Bron: Belga