Somalische hoofdstad Mogadishu al 18 dagen zonder internet

De inwoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu zitten al 18 dagen zonder internet nadat een belangrijke onderzeese glasvezelkabel werd doorgesneden door een schip. Volgens de regering lopen de economische verliezen voor het land op tot 9 miljoen euro per dag. De problemen begonnen op 24 juni, nadat een schip van de rederij MSC een belangrijke glasvezelkabel in de Indische Oceaan doorkliefde. Intussen heeft de Somalische regering ingenieurs laten overkomen uit Oman om de problemen op te lossen, maar voorlopig zonder succes.

De meeste internetproviders in Somalië zijn afhankelijk van de bewuste kabel, waardoor er zich ook buiten de hoofdstad problemen voordoen. Volgens de directeur van het lokale telecombedrijf Dalkom zit het overgrote deel van de 6,5 miljoen inwoners in het zuiden en het centrum van het land zonder internetverbinding. Ondanks het feit dat het land al jarenlang geteisterd wordt door de terreur van al-Shabaab, hebben veel Somaliërs in de steden een internetaansluiting sinds de glasvezelkabel in 2014 geïnstalleerd werd.

De blackout heeft ook belangrijke financiële gevolgen voor veel Somalische gezinnen. Het departement bevoegd voor internationale geldtransfers van de International Bank of Somalia is al sinds 24 juni gesloten, waardoor stortingen vanuit het buitenland voorlopig niet meer bij de Somalische begunstigden terechtkomen.

De Somalische overheid en Dalkom hopen dat de kabel deze week nog kan worden hersteld. De betrokken rederij laat weten het incident te onderzoeken.

Problemen met onderzeese glasvezelkabels langs de Afrikaanse kust komen wel vaker voor. In 2012 waren zes landen dagenlang afgesneden van internetverbinding nadat een kabel was doorgevaren.

bron: Belga