Schmidt-koepel van dak volksterrenwacht Mira gehaald

Schmidt-koepel van dak volksterrenwacht Mira gehaald

Een gespecialiseerde firma heeft de 800 kilo zware Schmidt-koepel van het dak van volkssterrenwacht Mira in Grimbergen gehaald en drie verdiepingen lager neergezet, in de tuin van de aanpalende abdij. Met de steun van de Nationale Loterij wordt binnenkort een grotere koepel geplaatst. De koepel wordt naar verwachting tegen de jaarwisseling voorzien van een nieuwe, veel krachtiger telescoop dan de huidige.
Aanleiding voor de werkzaamheden is dat de volksterrenwacht in september 50 jaar wordt. Mira beschikt over twee koepels, waarvan de Schmidt-koepel de kleinste is. Hij werd in 1975 geplaatst maar biedt slechts plaats aan tien à vijftien mensen. Met de groeiende belangstelling voor de volksterrenwacht is dat te klein. In de nieuwe, grotere koepel zal plaats zijn voor 25 mensen.

Een nieuwe, krachtiger telescoop zal ook de bestaande vervangen. Mira organiseerde hiertoe de afgelopen maanden een crowfundingsactie die al meer dan 28.000 euro opgebracht heeft. Samen met eigen middelen is dat ruim voldoende om de beoogde automatische 50 cm-spiegeltelescoop aan te schaffen. “Omdat de crowfunding meer geld opbracht dan verwacht, overwegen we om in plaats daarvan een 60 cm-telescoop aan te kopen. We bestuderen hiervoor drie pistes”, aldus Mira-woordvoerder Philippe Mollet.

De crowdfunding is afgelopen, maar er is nog altijd een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting geopend. “Die middelen zullen we gebruiken voor de aankoop van allerhande accessoires, camera’s, de opbouw… Als we voldoende financiën vinden, kopen we bijvoorbeeld een spectroscoop aan waarmee we het licht van sterren kunnen ontleden.”

bron: Belga