Proximus-topvrouw spreekt dreigende taal over miljardeninvestering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft woensdag in het parlement dreigende taal gesproken over de geplande miljardeninvestering in het supersnelle glasvezelnetwerk. Ze dreigt de investering niet meer te doen als de regelgeving zodanig verandert dat de terugverdienperiode veel langer wordt. Met name de vraag van Orange om het netwerk te kunnen gebruiken, kan het prijskaartje doen oplopen. Proximus kondigde een grote investering aan in een supersnel glasvezelnetwerk. Het doel is om dat netwerk bereikbaar te maken voor 85 procent van de bedrijven en 50 procent van de residentiële markt. Maar Leroy benadrukte tijdens een uiteenzetting in de Kamercommissie Infrastructuur dat de investering "zeer fragiel" is. Ze betaalt zich immers pas na 17 jaar terug, zei Leroy. "Dat is geweldig lang. Weinig bedrijven keuren zo'n investering goed."

Daarmee maakte de CEO duidelijk dat er nog weinig rek op zit. Als de regels veranderen en de investering duurder wordt, is dat een probleem. "Het minste dat we aan de businesscase veranderen, betekent dat de parameters er niet meer zijn om de investering te kunnen doen", zei ze. "En als ik zeg dat we de investering niet meer gaan kunnen doen als er iets verandert, dan is dat ook zo. Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf en kunnen niet zomaar investeringen doen die zich morgen misschien maar terugbetalen na 20 à 25 jaar. Dat is in het economische model niet aanvaardbaar."

Telecomwaakhond BIPT wil dat Proximus zijn splinternieuwe netwerk openstelt voor concurrenten, zodat die - tegen betaling - ook de nieuwste technologie kunnen aanbieden aan hun klanten. Hoe dat precies moet gebeuren, is nog onderwerp van discussie. En dat lijkt Leroy nerveus te maken. Concurrent Orange pleit immers voor een model van co-investering dat Proximus volgens Leroy veel meer zou kosten, tot 40 procent zelfs, en ook 19 in plaats van 10 jaar tijd zou vergen. "Het is geen slechte wil om dat niet te willen doen, maar er is de economische realiteit."

bron: Belga