MR stelt levensvatbaarheid van coalitie met cdH in vraag

MR stelt levensvatbaarheid van coalitie met cdH in vraag

De verrassende steun van een cdH-parlementslid voor een ontwerp van decreet van Ecolo en PS, gisteren in een commissie van het Waals parlement, sterkt de MR in de overtuiging dat een meerderheid met het cdH geen lang leven beschoren is. Dat is te horen in de wandelgangen van het parlement in Namen. In de commissie Lokaal bestuur steunde Isabelle Stommen (cdH) het voorstel dat in elke gemeenteraad en provincieraad minstens een derde vrouwen en een derde mannen moeten zetelen. Haar demarche, waarmee ze inging tegen haar eigen fractieleider, dwong de MR en het cdH een gemeenschappelijke tekst te onderhandelen met PS en Ecolo. De gang van zaken “sterkt mij in mijn overtuiging dat een coalitie van MR en cdH niet levensvatbaar is”, zegt een MR-parlementslid aan Belga.

In het Waals parlement zouden MR en cdH samen 38 zetels tellen, op een totaal van 75. “Stel u voor: van zodra een parlementslid van deze coalitie anders gaat stemmen, zouden leden van de andere coalitiepartner gegarandeerd hetzelfde doen bij wijze van represaille”, luidt het bij datzelfde parlementslid van de MR. Ook een partijgenoot ziet in de gebeurtenissen van dinsdagavond de bevestiging dat een coalitie die enkel uit cdH en MR is samengesteld te zwak zou zijn.

De twee partijen zitten donderdag opnieuw samen met Ecolo om een pakket maatregelen over goed bestuur uit te werken. De Franstalige groenen lieten echter al weten dat een akkoord over dat pakket niet noodzakelijk de start van formele regeringsonderhandelingen zal inluiden.

bron: Belga