Infrabel waarschuwt tijdens festivals voor spoorlopen

Infrabel waarschuwt tijdens festival voor spoorlopen
Copyright Infrabel / Benjamin Brolet

Tijdens het festivalseizoen merkt Infrabel dat heel wat jongeren in de stations over de sporen lopen. Daarom organiseert de spoorinfrastructuurbeheerder nieuwe acties om de jongeren te sensibiliseren voor gevaarlijk gedrag.

Het aantal officiële meldingen van spoorlopers blijft stijgen. In het eerste semester van
2017 waren er 447 officiële meldingen. Daarbij vielen ook al drie dodelijke slachtoffers en drie zwaargewonden. Naast al het menselijke leed, veroorzaakte spoorlopen in 2016 gemiddeld meer dan 5u vertraging voor het spoor per dag.

Goochelaars bestrijden spoorlopen

Opvallend is dat 90% van de spoorlopers mannen zijn tussen de 18 en 34 jaar oud. Daarom trekt Infrabel deze zomer naar verschillende muziekfestivals met ‘The Box’. Dat is een container die uitgerust is met allerlei audiovisuele snufjes en waarin goochelaars jongeren proberen te overtuigen om nooit meer over de sporen te lopen.

Vaak blijkt haast de grootste drijfveer voor spoorlopers te zijn. Daarom heeft de infrastructuurbeheerder twee versies van The Box voorzien. Mensen met weinig tijd krijgen een korte veiligheidsboodschap te zien. Passanten met wat meer tijd krijgen een animatiefilmpje te zien waarin iemand wordt aangereden door een trein, maar nadien wekt de goochelaar de persoon terug tot leven.