Meer klachten over onveilige producten

In 2016 kwamen er 308 meldingen binnen bij de federale overheidsdienst Economie van producten die niet veilig of niet conform de Europese regels waren. In vergelijking met 2012 is dat een stijging van 59 procent. Dat weet De Morgen. Het Centraal Meldpunt voor Producten van de FOD Economie verzamelt alle klachten en meldingen over producten die de Europese regels niet volgen. In de afgelopen vijf jaar registreerde het meldpunt 1.205 meldingen, het laatste jaar waren er dat 308, een record.

De meldingen gingen vooral over motorvoertuigen, elektrische toestellen, speelgoed en sport- en vrijetijdsartikelen. “We gaan ervan uit dat elke melding een reëel risico vormt, dus wordt er op elke melding ingegaan”, vertelt Chantal De Pauw, woordvoerder van de overheidsdienst.

Een stijging van het aantal meldingen valt te verklaren door de mondigheid van de consument. “Daarnaast zien we ook dat zowel speelgoed als goedkope elektrische producten zoals nachtlampjes en kleine radio’s meestal niet voldoen aan de Europese normen”, zegt De Pauw.

bron: Belga