Gulden Spoor voor Luckas Vander Taelen

Gulden Spoor voor Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen heeft maandagavond in het stadhuis van Brugge een Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling gekregen. Die erkenning reikt de Beweging Vlaanderen-Europa vzw elk jaar uit aan verdienstelijke personaliteiten die een opmerkelijk spoor trekken op cultureel, sociaal-economisch of maatschappelijk gebied. De uitreiking van de Gulden Sporen kadert binnen de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van 11 juli in Brugge. Voor 2017 viel het oog van Beweging Vlaanderen-Europa vzw op de creatieve duizendpoot Luckas Vander Taelen. Hij verwierf in de jaren tachtig bekendheid als zanger van de newwaveband Lavvi Ebbel, is Europarlementslid voor Groen!, schepen in Brussel (Vorst) en Vlaams parlementslid geweest.

De cultuur was nooit ver weg. Vander Taelen werkte als reportagemaker bij RTBF en VTM, was filmintendant bij het Vlaams Audiovisueel Fonds en doceert tot op vandaag in het RITCS, School of Arts, in Brussel. Hij is auteur en acteur van theatermonologen, columnist en schreef al enkele boeken.

An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw, legt uit waarom Luckas Vander Taelen hier niet erkend wordt op cultureel vlak, maar in de eerste plaats voor zijn maatschappelijke uitstraling. “Vander Taelen heeft inderdaad veel weg van een duizendpoot met ook op cultureel gebied onmiskenbare verdiensten, maar verdient volgens onze organisatie toch op de eerste plaats een Gulden Spoor voor maatschappelijke uitstraling voor zijn soms eigenzinnige, vaak tegendraadse maar altijd onderbouwde meningen en standpunten die hij nu al een aantal jaren ontwikkelt over het moeizame multiculturele samenleven. Het siert hem dat hij daarbij geen schrik heeft om tegen heilige huisjes aan zowel de linker- als de rechterkant te schoppen wanneer hem dat noodzakelijk lijkt.”

Als drager van de Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling heeft Luckas Vander Taelen onder meer Pedro Brugada, zuster Jeanne Devos, Jef Gabriëls en Willy Kuijpers als collega’s. Hij kreeg zijn onderscheiding maandagavond tijdens de feestzitting ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag in het Stadhuis van Brugge.

bron: Belga