Zoon van Trump in moeilijkheden

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Donald Trump jr. heeft tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen contact gehad met een Russische advocate. In een reactie lijkt hij de beschuldigingen te bevestigen.Donald Trump jr. (foto) had een ontmoeting met een aan het Kremlin gelinkte advocate die naar eigen zeggen «beschadigende informatie» had over Trumps tegenkandidate, Hillary Clinton. The New York Times berichtte zaterdag al over die ontmoeting. De Amerikaanse krant bracht naar buiten dat Donald Trumps oudste zoon in juni 2016 een ontmoeting had met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya. Trump jr. gaf toe dat hij kort had samengezeten met de vrouw. Ze hadden het naar eigen zeggen over een overheidsprogramma voor de adoptie van Russische kinderen.

De berichtgeving van The New York Times deed echter stof opwaaien in de Verenigde Staten. Vervolgens kwam Trump met een herwerkte versie van de feiten naar buiten. Hij had een ontmoeting met een vrouw die «handige informatie had voor de campagne», luidt de tweede verklaring. De vrouw beweerde te weten dat leden van de Democratische partij, en vertrouwelingen van Hillary Clinton, financiële steun kregen van mensen met Russische banden.

Vaag

«Haar verklaringen waren vaag, dubbelzinnig en sloegen op niets. Het werd al snel duidelijk dat ze niet over belangrijke informatie beschikte. Daarna veranderde ze van onderwerp en bracht ze het adoptieprogramma ter sprake», aldus nog Trump jr. In zijn reactie lijkt hij wel te suggereren dat hij zijn toestemming gaf voor het gesprek met als doel gevoelige informatie over Hillary Clinton uit Russische handen te krijgen.

Naast Trumps zoon, zouden volgens New York Times ook Jared Kushner, de schoonzoon van de president, en Paul Manafort, Trumps toenmalige campagneadviseur, aanwezig geweest zijn. Volgens The New York Times heeft de advocate banden met het Kremlin, maar de Russische regering ontkent haar te kennen.